Kirjoittaja: Meri Olenius, Taija Seppälä
Energiamurros ja keinot puhtaamman energiatuotannon takaamiseksi puhuttavat globaalisti. Osallistuimme Welsissä Itävallassa pidettävään World Sustainable Energy Days konferenssiin, joka kokoaa yhteen 400 energiamurroksesta kiinnostunutta henkilöä. Kirjoitimme matkan kohokohdista.
WSED konferenssi alkoi pellettikonferenssilla, jonka osana järjestettiin vierailuja pelletti- ja hakekattiloihin liittyviin kohteisiin. Ensimmäinen kohde oli Froniuksen tuotantohalli ja toimistotilat. Fronius on johtava aurinkoenergiayritys, jossa on investoitu konttityppiseen pellettilämmitysjärjestelmään hallin ja toimistotilojen lämmittämiseksi. Järjestelmä koostuu kahdesta Hargassnerin 250 kW pellettikattilasta ja 10 000 litran pellettisäiliöstä. Arvioitu vuosikulutus on 750 000 kWh, joka vaatii noin 190 tonnia pellettejä vuosittain. Järjestelmä oli uusi, vasta muutamia kuukausia aikaisemmin asennettu, mutta ratkaisuun oltiin oikein tyytyväisiä arvioitujen matalien energiakustannuksien vuoksi. Pelletit tulivat lähialueelta, sillä Welsissä on paljon pellettituotantoa.
Seuraava kohde oli siipikarjatila, jossa oli yhteensä 90 000 kanaa. Tilalla oli Hargassnerin asentama CHP-laitos (yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto) joka tuotti yli 95%:n hyötysuhteella 60 kW lämpöä ja 20 kW sähköä. Kattilassa poltettiin paikallisesti tuotettua haketta, josta osa tuli tilanomistajan omasta metsästä. CHP-laitoksen lisäksi tilalla oli 100 kW aurinkosähköjärjestelmä ja akusto, johon aurinkosähköä saatiin varastoitua, kun kulutus on tuotantoa pienempää. Tilan kaikki energiantarve saatiin katettua näillä järjestelmillä. Tilanomistaja seuraa tuotantoa ja kulutusta aktiivisesti, ja jos tuotanto näyttää reilusti kulutusta suuremmalta, lataa hän esimerkiksi sähköautoaan. Tilan energiantarve on kesäisin suurempaa kuin talvisin, sillä kanat vaativat tehokkaan ilmastoinnin kesäisin.
Kolmas kohde oli kattilavalmistaja Fröling. Ensin vierailimme yrityksen toimistotiloissa ja myöhemmin tuotantotehtaalla. Toimistotiloissa meille esiteltiin yrityksen toimintaa ja kerrottiin, että yritys valmistaa pelletti-, hake- ja tukkipuukattiloita, kaksoiskattiloita ja CHP- sekä säiliöjärjestelmiä. Frölingillä on tuotantolaitokset sekä Itävallassa, että Saksassa ja yritys työllistää noin 600 ihmistä Euroopassa. Tuotantotehtaalla pääsimme tutustumaan tuotantoprosessiin askel askeleelta. Tehdas oli muun muassa mukana ohjelmassa, jossa työllistetään nuoria, joilla on vaikeuksia päästä käsiksi työelämään ja näimmekin tehtaalla paikallisia nuoria tekemässä joustavaa harjoitteluaan.
Viimeinen kohde oli upea neljän tähden hotelli ”Hotel Donauschlinge” järvenrannalla. Hotellissa oli ÖkoFENin suunnittelema, rakentama ja operoima 400 kW:n pellettilämmitysjärjestelmä, joka oltiin asennettu vuonna 2018. Järjestelmä sijaitsi erillisessä kontissa hotellin pihalla, niin kutsutussa energiaboxissa. Hotellissa on 90 huonetta ja sinne voidaan majoittaa jopa 200 vierasta kerralla. Lämmitysjärjestelmän vaihdon ansiosta vuosittain säästyy 100 000 litraa öljyä sekä 350 tonnia hiilidioksidipäästöjä.