Satakunnan ammattikorkeakoulun kysyntäjoustovaravoimajärjestelmä.

Satakunnan ammattikorkeakoulun Kysyntäjoustovaravoimajärjestelmä

Kuvan 1 Aurinkosähköjärjestelmän tehtävä on tuottaa sähköenergiaa kuluttajien tar-peeseen yhdessä sähköverkon kanssa. Akustot toimivat välivarastona huipputuotan-nossa ylituotetulle aurinkosähkölle. Aurinkosähkön huipputuotanto (26kW) ylittään koko laboratorion huippukulutuksen (16kW). Joustava valaistus on osa kuormitusta. Pienemmän tuotannon aikana sähköenergiaa puretaan akustoista käyttöön sähköver-kon rinnalla. Kun aurinkoenergiaa ei tuoteta toimi järjestelmä varavoimajärjestelmänä laboratoriossa.

Joustavan kulutuksena toimii valaistus sekä tulevaisuudessa ohjattava sähköauton latausjärjestelmä, alkuvaiheessa autoa vain ladataan laskennallisesti yli tuotannolla. Ylituotannolla tarkoitetaan hetkellistä tehoa, mikä ei kulu sähkölaboratoriossa sen akustojen ollessa täynnä. Sähköhub koostuu kahdesta erillisestä ohjaavasta teknologiasta. Ensimmäinen teknologia ohjaa tässä ympäristössä akuston latausta ja tuotantoa. Toisen teknologian teh-tävän on ohjata valaistusta tarpeen mukaan mahdollisimman energiatehokkaasti.

 

Kuva 1. SAMK älykässähköjärjestelmä (Peri Lähde 2020)

Kuva 1. SAMK älykässähköjärjestelmä (Peri Lähde 2020)

 

Järjestelmän tuotantoa ja kulutusta voi seurata Victron Energien dataseurannasta SAMK SolarLab (Kuva 2). Kuvassa Grid on verkosta otettava hetkellinen sähköte-ho, AC loads laboratorion kuorma, Critical loads (UPS varmennettu) on varavoiman perässä oleva kuormitus ja PV inverters on Froniuksen ja SMA invertterien tuottama aurinkosähköteho. Critical load osuudesta vähenee SolarEdgen (3000W), pienträkke-rin (200W) sekä Kostal invertterin (7,28kW) tuotto suoraan. Edellä mainitusta syystä Crital loads näkyy nollana tyypillisesti auringon paistaessa.

Kuva 2. Victron Energien dataseuranta SAMK SolarLab (www-sivut vrm.victronenergy 2021)

Kuva 2. Victron Energien dataseuranta SAMK SolarLab (www-sivut vrm.victronenergy 2021)

 

Teksti ja kuvat: Lehtori Marko Ylinen ja tutkija Petri Lähde

JAA ARTIKKELI
Scroll to Top