Pientaloalueen energiayhteisö

Pientaloalueen energiayhteisö

Teksti ja kuva: Aino Nummelin

Osana Älykkäästi sähköistyvä Satakunta -hanketta on tarkoitus kehittää kolme erilaista Satakuntaan soveltuvaa energiayhteisöä; pientaloalueelle, maaseudulle ja pienteollisuusalueelle. Ensimmäisenä teoreettisesti valmiiksi saatiin pientaloalueen energiayhteisö. Maaseudun ja pienteollisuusalueen energiayhteisöt ovat vielä vähän työn alla, mutta niistäkin on tulossa esittelyt luettavaksi.

Energiayhteisöjä voidaan pitää yhtenä jakamistalouden muotona, jossa yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä toistensa kanssa. Yhteisöön kuuluminen mahdollistaa osallistumisen sähkömarkkinoille sekä se antaa mahdollisuuden vaikuttaa oman sähkönkulutuksen ja -tuotannon ympäristövaikutuksiin ja tuotantotapaan.

Energiayhteisöjen muodostamisen esteenä on vielä tällä hetkellä lainsäädäntö. Yhteisöt mahdollistava lainsäädäntö on tulossa, mutta siihen voi mennä vielä vuosia. Teknisesti energiayhteisöt ovat jo mahdollisia, koska sähköverkko toimii niin, että yhteisöjä voitaisiin muodostaa. Suurin muutos sähköverkon kannalta on, että energian kulkua pitäisi pystyä mittaamaan molempiin suuntiin, mikä nykyisillä etäluettavilla mittareilla on mahdollista.

Seuraavassa kuvassa on nähtävissä pientaloalueen energiayhteisön pohja.

Pientaloalueen energiayhteisö

Yhteisö koostuu 50 puurakenteisesta 120-150m2 omakotitalosta, joissa asuu 3-5 henkisiä perheitä. Taloissa on sähkösaunat ja niiden kulutus on arvioitu Fortumin sivujen perusteella olevan keskimäärin 7 300 kWh vuodessa. Edellistä lukua on käytetty kaikkien talojen kulutuksena, jotta yhteisö olisi helposti skaalattavissa eri kokoisiin vaihtoehtoihin. Lämmitys toteutetaan datakeskuksen hukkalämmöstä saatavalla päästöttömällä kaukolämmöllä, minkä kulutusta ei ole huomioitu energiayhteisössä. Energiayhteisö on tehty Älykkäästi sähköistyvä Satakunta -hankkeeseen, jossa tarkoituksena on keskittyä lisääntyneeseen sähkön tarpeeseen ja sen kattamiseen lämmitys huomioimatta.

Yhteisön sähkönkulutuksesta 40% katetaan ydinvoimalla olettaen, että Olkiluoto 3 on toiminnassa. Vuonna 2019 Suomessa sähköntuotannosta 27% tuotettiin ydinvoimalla ja luvun voidaan olettaa kasvavan noin kolmanneksen Olkiluoto 3 käynnistyessä. Ydinvoiman lisäksi kulutusta katetaan yhteisosakkuudessa olevalla merituulivoimalalla ja aurinkosähköllä. Kaikissa taloissa on autotallien katoilla aurinkosähköjärjestelmä, joilla katetaan sähköauton lataaminen mahdollisuuksien mukaan. Myös yhteiskäytössä olevat sähköautot ladataan aurinkosähköjärjestelmällä, joka on asennettu autotallin katolle.

Taloissa on 3 kW aurinkosähköjärjestelmät, jotka tuottavat sähköauton kulutuksen lisäksi vähän ylijäämää muuhun käyttöön. Yhteiskäytössä olevat sähköautot tarvitsevat 15 kW aurinkosähköjärjestelmän. Yksi 4,2 MW merituulivoimala tuottaa niin paljon yli yhden kuvaillun energiayhteisön tarpeen, että yhteisomistuksessa voi olla jopa 80 samanlaista yhteisöä.

Scroll to Top